Страници за Линукс
Възможностите на Линукс


Моят e-mail адрес:
anton@lml.bas.bg

Подходящ ли е Линукс за Вас? За да си отговорите на този въпрос Вие трябва да знаете какви са възможностите на Линукс и каква е неговата цена. В тази статия ще се опитам да Ви помогнa да прецените дали Линукс може да върши работата, за която обикновено използвате компютри. Тя има три раздела, в зависимост от това за какво ще се използва компютъра: компютър за работа, компютър за забавление и компютър за обучение.

Компютър за работа

Трябва да кажа че, че програмите, решаващи специализирани задачи, обикновено нямат функционален аналог за Линукс. Така например за Линукс няма програми за статистика или числени методи, които са достатъчно лесни за използване и от нематематици. Все още няма дори добра програма за векторна графика. Но с обикновените задачи, които се решават в един офис, Линукс може да се справя, при това все по-добре. А това, че Линукс се справя все по-добре, никак не е маловажно. Избирайки Линукс, Вие може да бъдете уверен, че с всеки изминат месец програмите ще стават все по-приятни и удобни за работа. Ще си спомняте с горест с времето, когато в продължение на години сте се примирявали с дефектите на едни и същи програми, с постоянните заплахи, че използвате нелегализиран софтуер.

За Линукс има няколко офис-пакета. Едни са удобни, ако Ви трябва нещо "по-леко" за бърза работа, а други като StarOffice са пълнофункционални офис пакети, подходящи за сериозна работа.

Важно е да отбележа, че StarOffice може да работи със вашите документи, създавани от други офис-пакети, така че преминаването към използване на StarOffice е наистина лесно. За съжаление обратния преход понякога е затруднен, защото другите офис-пакети не винаги се справят добре с файлове, създадени от StarOffice.

Gimp е една наистина професионална програма на растерна графика. Интерфейсът й е малко необичаен, поради което отначало Gimp може да се покаже малко неудобен за работа. Впоследствие човек свиква с него и почва да прави графични чудеса. По възможности Gimp не отстъпва на останалите знаменити програми за растерна графика.
За Линукс има няколко хубави браузъра. Един от тях е Mozilla. Mozilla поддържа разнообразни протоколи, Javascript, Java и може да се използва и като програма за електронна поща.

Една хубава програма за електронна поща е и KMail:

Макар и не винаги, под Линукс може да се изпълняват и програми, предназначени за други операционни системи. Това става с помощта на така наречените емулатори. Удивително е колко много и разнообразни емулатори има за Линукс. Вие ще може да изпълнявате например програми за MS DOS, MS Windows, Apple ][ (т.е. Правец-82), Mac OS, Atari, Nintendo, Palm OS, TRS-80, PDP, ZX Spectrum, Sparc Solaris, iBSD, SVR, Xenix, System/370, MIX и др. Трябва да отбележа, че по-сложните програми не винаги се изпълняват успешно чрез емулатор. С Вашата счетоводна програма обаче едва ли ще имате проблеми.

В почти всеки офис ще бъде от полза и един сървър. Защо това е така може да прочетете от статията "Варианти за Линукс".

Компютър за игри и забавление

Линукс може би не е подходящ за оборудване на игрален клуб, тъй като повечето големи игри са предназначени за други операционни системи. Това обаче съвсем не означава, че Линукс не подходящ за игри. Разнообразието е голямо и понякога е проблем е да се отделят качествените от посредствените игри.

Много "класически" игри имат реализация за Линукс. Ето тази например е причинила доста загуби, защото се играе през работно време:

Тетрис е друга класическа игра с много модификации. Освен, че е приятна за игра, тя е и едно добро упражнение по програмиране:

Разнообразието от пасианси за Линукс е впечатляващо. Ето един от тях (PySol):

Galaga е друга класическа игра, позната още от времето на 8-битовите компютри:

Scavenger също е отдавна позната и любима на мнозина игра:

Koules е по-различна. Тя е написана специално за Линукс, за да дразни хората, които не могат да си я пуснат, защото нямат Линукс:

И накрая моята любима игра. Всъщност това е единствената игра, в която някога съм побеждавал. Lincity е симулационна игра с екологична тематика. Вие трабва да строите град. Решенията на екопроблемите са две: да поддържате чиста икономика без да разчитате на невъзобновими ресурси или да евакуирате хората си с ракети на друга планета.

Компютър за обучение

С увереност може да се каже, че Линукс е най-подходящата операционна система за обучение, при това без значение на възрастта. Свободният дух на Линукс го прави изключително подходящ за учениците. При Линукс няма нищо скрито, тук всичко е обяснено и може да се научи стига да има желание. При Линукс човек може да научи не само как се работи с компютър, но и как работи самият компютър.

Едно изключително удобство на Линукс е това, че Вие може да защитите системата си, така че да не се страхувате, че малкото Ви дете ще направи някоя беля. Можете да оставите детето си спокойно да се рови в Интернет, знаейки че то нито ще може да пусне някой вирус, нито да посети места, които не са подходящи за деца.

Ще представя накои програми, подходящи за най-малките деца.

Gimp и Xpaint са две програми, които децата могат да използват за рисуване. Макар, че Gimp е по-сложен и е предназначен за художници, той не е много по-труден за използване от по-старата и по-ограничена програма Xpaint. Детето може да започне да използва само една малка част от възможностите на тези програми, като постепенно oткрива нови неща или самостоятелно, или с помощта на своите родители, или от други деца.


Gcompris е една чудесна обучаваща програма. С нея детето Ви ще се учи да смята, да познава колко часа показва часовник със стрелки, да реди пъзели и други.

Други програми като mathwar пък ще учат детето Ви на бързина при смятането. Tuxtype е програма, с която детето може да се учи да ползва клавиатурата на компютъра. А има и програми, чиято тематика е твърде сложна за малките деца (например фрактали и криптография), но въпреки това им показва красотата на математиката и ги стимулира да бъдат любознателни.

Има програми, които превръщат запознаването с операционната система в игра. Две такива програми са xcruise и lavaps. Първата превръща директориите в "галактики", а втората визуализира ресурсите, използвани от изпълняващите се процеси, и предлага лесен начин за прекратяване на процес.


И най-накрая, но не и на последно място, Линукс предлага на децата много игри, съобразени с възрастовите им особености, а също и много забави. Детето може много да се забавлява, ако върху работната площ се появят фоерверки (xfireworks) или пък тя изведнъж се превърне в аквариум с риби (xfishtank). Забавна е и програмата xpenguins: малки пингвинчета почват да се разхождат около прозорците, да ходят върху тях и да правят други лудории.


Последната версия на тази статия може да се намери на адрес http://lml.bas.bg/~anton/original/

Авторски права: (c) Антон Кирилов Зиновиев, 1999,2001г. (anton@lml.bas.bg)
С настоящото авторът разрешава тази публикация или част от нея да бъде възпроизвеждана и разпространявана неограничено при условие, че тя се съпровожда от текста на тази лицензия. Разпространяването на изменен вариант на публикацията е позволено при условие, че: 1. Отстъпено е безплатно правото всяка трета страна да използва преработения вариант съгласно условията на тази лицензия. 2. В него ясно е посочено, че той е преработка. 3. Посочено е лицето, извършило измененията, както и датата на тези изменения. 4. Признава се кой е оригиналният автор и оригиналната публикация съгласно нормалната академична практика при цитиране. 5. Не се твърди или намеква, че оригиналният автор е автор или съавтор и на изменения вариант без негово разрешение. ТАЗИ ПУБЛИКАЦИЯ СЕ ПРЕДЛАГА БЕЗ ГАРАНЦИИ ОТ КАКЪВ ДА Е РОД, ВКЛЮЧИТЕЛНО БЕЗ ГАРАНЦИИ, ЧЕ Е ПРИГОДНА ЗА НЯКАКВА ЦЕЛ ИЛИ НЯМА ДА ДОВЕДЕ ДО ЩЕТИ.